contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


Oslo, Oslo 0659
Norge

+47 99492105

En 10år gammel plugg som snur verden på hodet og Norges befolkning.

Blogg

En 10år gammel plugg som snur verden på hodet og Norges befolkning.

Jon Erik Andersen

Jeg burde kanskje døpe denne bloggen til Jon Eriks eplehage, fordi det er jo ikke stort annet jeg skriver om. Når jeg surfer rundt på nettet, er det ikke til å stikke under en stol at jeg relativt ofte blir provosert/motivert nok til legge ut en sak om det her. Denne gangen er det E24 som skal få en link fra jonerik.net.

Derfor skuffer Apples salgsrekord - E24

Upopulær plugg

Apples seneste utgave av iPhone har ikke bare skuffet investorer, men lojale iPhone-brukere har også uttrykk misnøye med den nye ladepluggen.

Teleanalytiker Tore Aarønæs sa til VG Nett etter lanseringen at han mente det var en dårlig nyhet.

Dette ettersom det betyr at ingen av dagens Apple-kunder kan bruke ladere og dokking-stasjoner som de har fra før, uten å kjøpe en overgangsplugg.

Apple mener på sin side at tiden har løpt fra den brede iPhone-kontakten; nå er det en ny og mye mindre kontakt som gjelder. Den er 80 prosent mindre enn den gamle.

Når man ser på denne overgangen fra Apples gamle 30-pins kontakt til den nye 8-pins Lightning tilkoblingen, er det i mine øyne uten tvil på tide. Den nye tilkoblingen er en proprietær tilkobling, dvs at Apple har patent på kontakten og man må lisensiere den av Apple for å kunne lage et ekstrautstyr hvis man skal selge det.

EU innførte en standard for samtlige mobilprodusenter i 2009. Det var at alle skulle ha en lik ladeplugg slik at man ikke trengte å slite med 300 forskjellige ladere i hjemmet. Valget havnet på typen MicroUSB som man nå finner i samtlige Samsung, HTC, Nokia-telefoner++. God ide i mine øyne, men et dårlig valg mtp. fremtidig innovasjon. Apples nye Lightning tilkobling følger ikke EUs standard, noe som medfører at de selger en kontakt for estimert 180 kroner for å være i tråd med EUs regelverk. På bakgrunn av valget Apple har tatt fra sin side og hva de faktisk har bygget inn i denne tilkoblingen, syns jeg valget er helt greit og uten tvil på tide.

For å forklare det veldig enkelt er Micro-USB en lav-effekts kontakt. Den har bare 5 kontaktpunkter, kontra 8 i Lightning, noe som gjør at de mest sannsynlig ikke kunne gå for denne kontakten fordi iPaden krever for mye strøm. MicroUSB har 1.8 ampere ved 5 volt, noe som gir en maksimal ladekraft på 9 watt. Apple sin iPad lader er 10 watt, men kan lade på så lite som 5 watt. Så da er da mitt spørsmål; Når de velger å bytte plugg, ville du foretrekket at telefonen eller iPaden din ladet seg raskt eller tregt opp?

Når vi ser på det historisk hadde Apple sin gamle 30-pins fylt 11-års bursdag i November. Før jeg går noe videre ønsker jeg bare å peke ut hva som har skjedd med enkelte ting på ti år. Norge har tatt 19 medaljer i sommer OL og 67 i vinter Ol siden 2002 og oljefondet har vokst fra 609 milliarder til 3561 milliarder ved første halvår 2012. Vi er nesten 3000 milliarder lenger frem i tid. Men for å se tilbake på temaet;

 Sony Ericsson P800, 2002.   Webdesignerdepot.com

Sony Ericsson P800, 2002.
Webdesignerdepot.com

 Apple iPhone 5, 2012.    Apple.com

Apple iPhone 5, 2012.
Apple.com

Innovasjon må skje, og det var på høy tid at de byttet ut den gamle analoge kontakten. Ja, det vil være mengder av ekstrautstyr som ikke vil være kompatibelt og de som forventet at denne kontakten skulle vare all evighet er bare naive.

Det finnes allerede overganger og jeg regner med at samtlige nye lyddocker og likende kommer til å bli trådløse - og - dock-kompatible, men da med den nye kontakten. Som jeg har nevnt tidligere finnes det 400 millioner enheter med den gamle kontakten og da har jeg ikke tatt med antall iPoder. Majoriteten er vanemennesker og derfor blir det syting. Man går rundt som zombier og forventer at alt skal være likt dag ut og dag inn. VÅKN OPP.

Ser man på tallene som Apple har presentert etter den første langseringshelgen i USA mener investorene at tallene var skuffende. Det er fortsatt 25% mer enn hva de leverte i fjor og det er like mange telefoner solgt første helgen som kvinnene i dette landet har klart å presse ut siden vi starta verpefabrikken Norge. 5 000 000.

Til dere ekstra interesseret

  1. They were only able to offer 25% more units over the launch weekend than what they could offer with the 4S. That implies that either they are not fully ramped or their ramp started later than last year. This could be because it's a new product vs. last year's modest changes from the 4 or it could be that they are constrained on components.
  2. In retrospect it seems they knew they would be constrained in the opening because they did not expand the footprint from last year. The country count went up by 2 but did not add big countries.
  3. The demand is far higher than last year given the higher number of pre-orders and anecdotal counts of people waiting in line.
  4. The capex story implies that production should be at double the rate from last year, but that does not help with launch. If they produce twice as much but have half the lead time then the product on hand is the same as last year. I suspect the ramp is a bit slower than they had hoped. The press release seems apologetic about them not being able to meet demand.
  5. They are more aggressive in terms of country launches by end of year so maybe they will make up for the shortfalls during the fourth.

Horace Dediu som skriver for teknologi og analyse nettsiden Asymco var ikke så langt unna med sitt estimat på 6 millioner. Jeg tro ikke jeg skal si så mye mer enn at jeg er veldig enig i hans argumenter for at Apple "kun" lanserte 5 000 000 enheter - første helgen.