contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


Oslo, Oslo 0659
Norge

+47 99492105

Apples kartproblem, hvorfor og iPhone innovasjon

Blogg

Apples kartproblem, hvorfor og iPhone innovasjon

Jon Erik Andersen

Ser man tilbake på hva de store avisene og teknologiavisene skriver om den nye iPhonen så vurderer jeg nesten å rive ute øya. Alt de er opptatt av er sidevisningene og ikke hvorfor det er som det er. I dette innlegget kommer jeg til å slakte alle som ikke faktisk har fokusert på hvor innovativ denne nye telefonen er og erkjenne at ja, Apple fikk et stort problem ved at forholdet "Apple + Google = Konsumentens beste venn" gikk i vasken. 

Derfor måtte Apple lage en egen kartløsning - Dagbladet

Men det som virkelig skader Apples merkevare, er inntrykket som skapes av at selskapet ofrer brukervennlighet og kvalitet i det som oppfattes en revirkamp mot Google.
 
(…)

MEN SAKEN har en annen side, som også knytter seg til den stadig mer brutale markedskampen mellom de to selskapene.

Det er ikke usannsynlig at Apple uansett ville gått for en egen kartløsning. Men som The Unofficial Apple Weblog påpeker, og som Ars Technica skrev allerede i juni, er det mye som tyder på at Apple ikke hadde noe valg.

Det er ikke bare Apple sin skyld at vi som forbrukere må lide for dette. At dette "Mapgate" problemet er av høyt kaliber for Apple er det ingen tvil om. At Tim Cook gjør som Steve Jobs og sparke den som er ansvarlig tviler jeg på. Google har fantastiske gode kart fordi de er gode på søk og det folk leter etter, det er det ingen tvil om. De har drevet med dette siden 2004 og da er det ikke rart at man har samlet inn mye verdifull data og polert tjenesten sin. Medaljens bakside for Googles del er at de vil miste en hel plattform med informasjon. Hver gang du har søkt etter nærmeste pizzabutikk eller bedt om veibeskrivelse fra A til B har Google analysert denne informasjonen. Det er 400 millioner iOS enheter der ute og i følge Mobilesyrup er over 30% på iOS6 allerede. Dette er informasjon Google vil gå glipp av og som nå vil gå til Apple som helt sårt trenger det. Dagens kartløsning er idag del-lisensiert, Turn-by-Turn og navigasjon fra TomTom, samt opplysninger fra Yelp.   

Selve telefonen

Media har fokusert mer på hvor dårlig kartene er, fremfor hvor banebrytende denne telefonen faktisk er. I 2007 fant Apple opp iPhonen. I 2012 fant de opp en LTE telefon som faktisk er en telefon. De er ikke de første som kom ut med en berøringskjerm i 2007 eller en telefon som kan lese epost eller ta bilder, men de lagde den første smarttelefonen som gjør det brilliant. Den har fått vanlig mennesker til å kjøpe en smarttelefon isteden for en Nokia, Sony Ericsson XXXX. I 2012 har de laget en telefon som gjør alt dette, bare bedre, penere og raskere. Det jeg ser på som innovativt er at man idag kan få en telefon som kan surfe raskere trådløst enn man kan hjemme på fastlinjen sin. I 2008(nyeste tallet jeg fant) var gjennomsnittet i Norge på litt over 4 megabit, Apples nye telefon støter opp mot 100. Den nye blåtann teknologien krever så lite strøm at du kan ha den på hele tiden, uten at det utgjør noe merkbar forskjell på batteri levetiden. Dette mener jeg er innovasjon.

Når Apple produserte den nye iPhonen har de lært mye av hvordan de lagde de bærbare maskinene. De har bygget egne maskiner bare for å finne ut hvilke deler som passer best sammen ettersom hver eneste bakdel er skåret ut av en aluminiums bit. For å få en sømløs overgang mellom komponentene, har de to høyhastighetskameraer som tar bilde av hver del og måler bitene, velger maskinen en av de 725 forskjellige tilgjengelig for at du skal få et produkt som skal føles fantastisk i din hånd.  Dette mener jeg er innovasjon

Helt til slutt ønsker jeg bare å legge ved hva som er resultatet av en slik prosess. Her er det en video fra SquareTrade der de har testet Samsung Galaxy S3 og iPhone 5 i diverse ulykker som kan skje med telefonen din.